2009. március 26., csütörtök

A digitális nyomtatás sikertörténete

Összefoglaló a digitális nyomdatechnikáról

FORRÁS: http://digitalis-nyomda.com/cikk/76/v_digitalis_nyomtatas_sikertotenete_copy.html

A nyomtatás egyik legkorszerűbb formája a digitális nyomtatás!
A digitális nyomtatás a számítógépek megjelenésével párhuzamosan fejlődő nyomdai eljárás, melynek történetét, sikereit, értékeit szeretnénk bemutatni.
Mi a digitális nyomtatás?

A digitális nyomtatás a nyomtatás azon korszerű formája, mely lassan, de biztosan veszi át a hatalmat a más fajta nyomtatási eljárások felett. Ez a nyomtatásnak a legegyszerűbb fajtája, mivel ennél az eljárásnál nincs semmi közbeiktató nyomóforma, nem csak a nyomtató digitális, hanem a számítógép is, tehát nincs anyag a végtermék és az ember közt. Így egyszerűen elintézhetjük a nyomtatást egy „enterrel”.

Tehát a digitális nyomtatás egy fájlt jelenít meg papíron digitális eljárással. Ez komolyabb nyomtatóknál fantasztikus minőséget is biztosít a nyomtatni kívánónak. Ezért digitális nyomtatás csodás látványt, egyszerű megoldást és kis példányszámban takarékos megoldást kínál. A nyomtatni kívánt anyagok a számítógépről rögtön a nyomdagépbe mennek, ahonnan kinyomtatott kép formájában érkezik meg a nyomtatni kívánt példány. Ez az eljárás viszonylag lassú, de az ára változatlan, akárhány példányt szeretnénk is nyomtatni.

Egy kis történelem

A digitális nyomtatás sikertörténete a nyomtatás kialakulásával kezdődik. A nyomtatás Kínában már elvileg a VIII. században ismert volt. Azonban Európában az 1400-as években élt Johannes Gutenberg nevéhez fűződik a feltalálása.

Kialakult 3 fajta nyomtatás:

A magasnyomás, melynél a nyomóforma kidomborodik és az hagy lenyomatot a papíron. A nyomtatott könyvek története egyik mérföldkövének a kézi festéssel gazdagon díszített 42 soros és két hasábos Biblia 1456-os megjelenését szokták tekinteni. A magasnyomtatás egy évszázadokon keresztül fejlődő ágazat volt. A képek ábrázolására szolgáló fametszetek helyett megjelent a klisé. A kézi szedést felváltotta a gépszedés, melyekkel a szedés betűnként (monotype), vagy soronként (linotype) készült. A betűfémek helyett gumi, műanyag és fotopolimer nyomóformákat alkalmaznak ezután.

A mélynyomás, mint például a rézkarc, rézmetszet: a festék vájatokban van és a papír ebből kiszívja a festéket és így jelenik meg rajta a nyomtatott kép. A XV. századig kézzel vésték a formákat. Majd savas maratással finomabb árnyalatok készítését is lehetővé tették.

Viszont a legelterjedtebb később a síknyomtatás lett. Pl.: litográfia (Toulose-Lautrec plakátjai)

De ez a három eljárás lassú, körülményes és csak viszonylag kis példányszámban működött.

Az úgynevezett Offset nyomtatás a litográfiához kapcsolható. A nyomóformáról a festék előbb egy gumilepedővel bevont hengerre kerül, majd ez a henger érintkezik a papírral, különböző vegyi kezelések folytán lepereg a festék, vagy megragad a sík területen. Ez már nagy példányszámú nyomtatásra ad lehetőséget, ma is ilyen eljárással nyomtatunk például újságot, magazinokat, katalógusokat, plakátot stb. Azonban ez csak minimum közepes, de inkább a magasabb példányszámú nyomtatásnál kifizetődő, kis mennyiség esetén nagyon drága.

Mi lehet akkor a megoldás azok számára, akiknek kisebb példányszámú nyomtatásra van szükségük és így ez a fajta nyomtatás nem éri meg nekik?

A digitális nyomtatás előnyei

A megoldás a digitális nyomtatás, mivel mint már említettem, nincs semmilyen forma, semmilyen tárgy a két digitális gép között és ezzel rendkívül sok költséget takaríthat meg az ember.
Viszont ez az eljárás nagy példányszámban azért nem takarékos, mert a többi nyomdai eljárásnál csak egyszer kell egy nagyobb összeget belefektetni, hiszen ott el kell készíteni a köztes anyagot, amivel nyomtathatunk. Ez nagy költséggel jár, viszont ezt csak egyszer kell kifizetni és az utána való nyomtatás nem annyira költséges, mint a digitális.
Ha kis példányszámban nyomtatunk, akkor a digitális nyomtatás a legkézenfekvőbb megoldás.

A média és a perszonalizáció hatása a nyomtatásra

Manapság a média struktúrája igen változóban van, ezért nem kell már annyi nyomtatott anyag (az arányok változnak), így még inkább szükség lehet a kis példányszámú nyomtatásra.
A digitális nyomtatás előnyei: gyors, olcsó, és amiben nagy jövő van: a perszonalizáció lehetősége és ezáltal szerepének növekedése.

Itt azt értem, hogy a technológiák fejlődése által a termékeket előállító cégek és egyéb cégek egyre többet tudhatnak meg rólunk, fogyasztókról, így a jövő abban rejlik, hogy mindenki személyre szabott reklámokat, ajánlatokat fog kapni, legalábbis efelé haladnak.

Rengeteg nyomda leállt, mert a televízió sok újság szerepét átvette, plusz szolgáltatást kínálva hozzá, így a médiafogyasztó nem csak szemmel, de füllel is kísérheti a világban történt fontos eseményeket. Így hagy egyre nagyobb teret a hagyományos nyomda a digitálisnak.

A 70-es 80-as években virágzott Magyarországon az úgynevezett szitanyomtatás, ami keleti eredetű és akkoriban textilfestésre alkalmazták. Ez volt az olcsó eljárás kis példányszámban akkoriban, de a digitális egyszerűbb, ezért szorította ezt is háttérbe.

Változóadat nyomtatás:

A perszonalizálás (ún. megszemélyesítés) segítségével a nyomatokat egyedivé lehet tenni. Ha ezt egy hagyományos nyomdában szeretnénk kivitelezni, akkor az ofszettechnológia adottságai következtében hihetetlenül magas költségekkel és aránytalanul nagy idő- és energiaráfordítással kellene számolnunk.

Azonban rendelkezésünkre áll a modern, korszerű és csúcsminőségű digitális nyomtatás!

A digitális nyomtatás segítségével könnyedén megváltozható bármilyen részlet a nyomtatandó anyagban, így kisebb erőfeszítéssel és sokkal kevesebb költség mellett kaphatjuk meg az egyedei, személyes nyomdatermékünket. A digitális nyomdának egyszerűen excel táblázatban elküldjük a perszonalizáláshoz szükséges változó adatokat, (ez lehet név, cím, megszólítás, bármi) amiket azután a digitális nyomtatás során közvetlenül a nyomtatandó fájlba importálnak, így a nyomtatvány már megszemélyesítve kerül ki a digitális nyomtatóból.

Ha csak egyszerűen névre szóló meghívót, vagy mondjuk keresztnévvel ellátott naptárat szeretnénk nyomtatni, akkor ezzel az eljárással szinte automatikusan és rendkívül egyszerűen juthatnak szeretteink akár a személyre szóló esküvői meghívónkhoz, akár a karácsonyi egyedi naptár ajándékunkhoz, akár egy cég esetében a személyre szóló reklámanyaghoz. A végeredmény majd önmagáért beszél!

Előnyei:

Előnyei: gyors, olcsó, közvetlenül a számítógépről lehet nyomtatni, egyediesíthető, minőségi anyagok nyomtatására alkalmazható, nincsen minimális mennyiségi megkötés, már akár egy példánytól alkalmazható.

Nincsenek megjegyzések: