2009. március 12., csütörtök

Csúszik az eReader megjelenése

Forrás: http://index.hu/tech/hardver/2009/03/11/csuszik_az_ereader_megjelenese_/

Az első félévben szerette volna piacra dobni elektronikus könyvét a Cambridge-i Egyetem kutatói által kilenc éve ambiciózus tervekkel elindított Plastic Logic, de most a gazdasági válság miatt a termék bevezetésének elhalasztása mellett döntött.

A cég régóta készülő első terméke iránt élénk érdeklődés mutatkozik, legalábbis a szaksajtó részéről. Az egyelőre egyszerűen csak eReaderként emlegetett – de talán majd Dossier néven piacra kerülő – elektronikus könyv ugyanis sokak szerint mentes mindazoktól a gyerekbetegségektől, amelyek a ma még csak formálódó piacon legnépszerűbb és már második generációig jutó Amazon Kindle-t jellemzik – írja [1] az ITcafé.

A készülék mérete az Amerikában rendszeresített – a szabványos A4-es papírnál valamivel kisebb – letter formátumnak felel meg, 215,9 * 279,4 milliméter, vastagsága pedig mindössze 7 milliméter. Az enyhén hajlítható kijelzőn a legtöbb heti- és napilap a megszokott tipográfiával jeleníthető meg, a könyvek pedig könnyen olvashatók. A készülék legizgalmasabb képessége viszont az, hogy érintéssel vezérelhető, ezért nem kellett miniatűr billentyűzetet rátervezni.

Az e-könyv Windows CE operációs rendszert futtat, számos szöveg- és képformátumot támogat és wifin kapcsolódik az internetre. A fekete-fehér megjelenítésre képes, érintésérzékeny elektronikus papírt maga a Plastic Logic gyártja tavaly beüzemelt drezdai gyárában. Az első lépcsőben üzleti felhasználókat megcélzó termék piacra dobását most 2010-re tervezi a cég, addig lesz idő még csiszolni a gyártási folyamaton és magán az eReaderen is. De időre van szükség a saját elektronikuskönyv- és -újságterjesztési infrastruktúra kiépítéséhez is, hiszen hosszú távon nem a hardverből, hanem ebből remélhetnek bevételt. E téren a már ma is 240 ezer kötetet számláló e-könyv-gyűjteménnyel rendelkező Amazon komoly előnyben van.

Nincsenek megjegyzések: